בימים האחרונים הרשת רוגשת בגלל שני אירועים שאין ביניהם קשר. הראשון הוא חוק SOPA האמריקאי, שגרם לאתרים דוגמת ויקיפדיה להחשיך את עצמם למשך 24 שעות כדי להמחיש את מחאתם והתנגדותם לחוק. האירוע השני הוא הטקסט הזה, שפורסם באתר "arstechnica", ועניינו אירוע של אפל שיתקיים היום בשעות אחר הצהריים (שעון ניו-יורק).

לפני כל מסיבת עיתונאים של אפל יש שמועות והרשת רוגשת, אבל בניגוד למקרים אחרים, שבהם מתנהלים דיונים חמורי סבר על עובי המכשיר וכמה מגה-פיקסל תחזיק המצלמה, הפעם ההתרגשות עשויה להיות מוצדקת וניתן לתמצת אותה במשפט הבא: אפל עשויה להשיק כלים שיהפכו את ההוצאה לאור של ספרים דיגיטליים לפשוטה יותר.

מדוע זה מרגש? התשובה הקצרה היא שמהלך שכזה עשוי לשנות את השוק מהיסוד. טוב, ברור שצריך תשובה ארוכה יותר.

בואו נצא למסע קצר בזמן, 30 שנה לאחור. מה צריך אדם לעשות כדי להוציא לאור תקליט מוזיקה? ובכן, זה לא עניין קל. אתה צריך לשכנע חברת תקליטים שראוי להשקיע בך, ואז היא משלמת כסף לאולפן מוזיקה משוכלל שבו מתבצעת הפקת האלבום (בעזרת מפיק, טכנאים ושאר אנשי צוות), ולאחריה האלבום מודפס. בתהליך הזה לוקחים חלק אנשי שיווק, פרסום והפצה, שמעבירים את הפלסטיקים המסתובבים אל חנויות שמוכרות את המוצר הסופי לצרכנים.

כיום, מרכיבים רבים בתוך התהליך הזה אינם הכרחיים עוד. הסיבות לכך רבות, אבל הסיבה המרכזית היא טכנולוגית. הקלות שבה כל זמר יכול להפיק, להקליט ולהגיע אל הצרכנים בכוחות עצמו, ללא עזרתם של כל האנשים שעד לא מכבר התפרנסו מלגזור עליו קופון, הפכה את כל העסק לפשוט בהרבה: בעזרת כמה מחשבים וציוד שעולה כמה אלפי שקלים יכול אדם להפוך את חדר ביתו לאולפן הקלטות משוכלל. בעזרת האינטרנט הוא יכול להפיץ את היצירה שלו לכל העולם. זה לא שאין עוד צורך באולפני הקלטות גדולים, אבל השוק השתנה מהיסוד.

גם בהוצאה לאור באינטרנט חלו שינויים מהרגע שהופיעו הכלים הטכנולוגיים המתאימים. בהתחלה היית צריך ללמוד HTML כדי לפרסם דבר מה באינטרנט, ולכן רק מתי מעט פתחו אתרים, שנראו נורא ואיום. לאחר מכן החלו להופיע שירותים דוגמת גיאוסיטיס (זצ"ל), שהציעו לסייע לך להקים אתר כזה ביתר קלות, עד שלבסוף הופיעו פלטפורמות טכנולוגיות, חלקן ניתנות חינם, שמאפשרות בכמה צעדים פשוטים להרים בלוג מעוצב, מתפקד ומתאים לדרישותיך.

נחזור לשוק הספרים. עד לא מזמן התעשייה הזו פעלה כמו תעשיית המוזיקה: היית צריך לשכנע הוצאת ספרים שתוציא את הספר שלך, ואז היו נחתמים חוזים, והיה לך עורך, ואחר-כך עורך לשון, שלאחריו הטקסט היה נשלח לדפוס, נכרך, משווק, מופץ ונמכר בחנויות.

הספרים הדיגיטליים משנים את כללי המשחק. הכלים הטכנולוגיים הנוכחיים מאפשרים לקחת טקסט ולהמיר אותו לפורמט של ספר דיגיטלי דוגמת ePub. לא פלא שרק באחרונה נכתב ב"USA Today", ש-32 מ-50 הספרים הנמכרים ביותר בארה"ב משווקים בפורמט דיגיטלי.

ובכל זאת, עדיין יש בעיות. הבעיות הן שהכלים שמאפשרים להוציא לאור ספר דיגיטלי אינם ידידותיים, פשוטים או מוסיפים אותו ערך מוסף שהופך את תהליך ההוצאה לאור לקל, פשוט, נעים ומזמין. על אף שיש לא מעט תוכנות שמנסות להפוך את המהלך לפשוט יותר, זה עדיין לא שם.

כאן בדיוק נכנסת אפל לתמונה. המומחיות של אפל היא בהפיכת דברים מסובכים לפשוטים, קלים ומעוצבים. חשבו על האייפוד, חשבו על האייפד, האייפון. חשבו על אייטיונס. אפל לא המציאה אף שוק. לא את שוק נגני המוזיקה, מחשבי הלוח, הטלפונים הסלולריים או הרעיון של חנויות מוזיקה מקוונות. אבל בכל פעם שהיא נכנסה לשוק מסוים, היא הפכה אותו לפשוט יותר, נגיש יותר ומזמין יותר.

אם אכן אפל תשיק כלים שיהפכו את ההוצאה לאור של ספר דיגיטלי לקלה יותר, היא עשויה לערער את שוק ההוצאה לאור מהיסוד, וכמה מהמתווכים הפועלים בו יאבדו את מקומם ובוודאי את מרכזיותם. הסיבה לכך היא שכמעט כל שרשרת הערך הקשורה בהפקת ספרים דיגיטליים נמצאת במקום: כותבים מוכשרים? יש. פלטפורמות מקוונות להפצת התוכן? יש. מכשירים שבאמצעותם ניתן לקרוא את הספרים הדיגיטליים? מובן שיש, רבים מהם. הדבר היחיד שמונע את פעולתה החלקה של השרשרת הזו הוא העובדה שהכלים להפקת התוכן עדיין אינם מספקים את הסחורה.

כעת נותר רק לדמיין מה יקרה אם אפל אכן תפתור את הבעיה. מה יקרה אם כל הסופרים הדחויים, אלה שלא רק שלא הצליחו לשכנע הוצאת הספרים להוציא את כתביהם, גם לא היה להם כסף להוציא את הספר שלהם בהוצאה עצמית, יתחילו לפרסם את יצירותיהם בפורמט דיגיטלי באותה הקלות שבה ניתן כיום לפתוח בלוג.

אני כותב על אירוע שעדיין לא קרה כיוון שזה לא משנה אם אפל תשיק היום או לא תשיק היום את הכלים שיש הטוענים שהיא תשיק. זה לא משנה כי לכולם ברור שכלים כאלו נדרשים, ואם אפל לא תדאג להבאתם, מישהו אחר יביא אותם.

שוק הספרים עומד בפני מהפכה, והמהפכה הזו עשויה להיות המהפכה הגדולה ביותר שהוא ידע מאז ימיו של גוטנברג. פלא שכולם מתרגשים?