לאחר שראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו החזיר לממשלתו את סיעת עוצמה-יהודית, העביר את תקציב המדינה לשנת 2025 ואת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירות שופטים והודיע על כוונתו לפטר את היועצת המשפטית לממשלה ואת ראש השב"כ, הוא סימן אתמול (30.3) את המטרה הבאה של ממשלתו – חיסול השידור הציבורי.
"למה צריך לממן את זה? יש שם בזבוז עצום ללא שום בקרה. כמעט מיליארד שקלים. תנו לשוק להחליט! תנו לאזרחי ישראל את הבחירה! ירצו שמאל, ירצו ימין, תנו להם להחליט! ועדת התקשורת תגיע להחלטה בימים הקרובים", כך אמר נתניהו אתמול בישיבת הממשלה.
רטוריקת ההסתה והתעתוע של נתניהו בקשר לתקשורת בכלל ולשידור הציבורי בפרט, מוכרת מאז ומתמיד: בפועל, תקציב הרשות (שעומד על כ-800 מיליון שקל, לא מיליארד) מפוקח כדין הן על-ידי מועצת התאגיד והן על-ידי הכנסת, ובעיקר: עצם קיומו של השידור הציבורי מממש את זכות הבחירה של אזרחי ישראל, שנתניהו מעוניין להגביל לתקשורת מסחרית בלבד.
אולם ההכרזה של נתניהו כללה מושג חדש: "ועדת התקשורת". עליה שמענו עליו לראשונה לפני מספר שבועות מפיו של השר שלמה קרעי, הפרוקסי של נתניהו במשרד התקשורת, במסגרת הקמפיין שלו נגד חבר הכנסת ממפלגתו דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, שסמכויות העיסוק בחקיקת תקשורת משויכות אליה.
במציאות, בניגוד לדברי נתניהו, ועדת התקשורת לא תגיע להחלטה בימים הקרובים, משום שהיא כלל אינה קיימת. אם נתניהו יהיה מעוניין להקים ועדה חדשה כזו בכנסת, הוא ייתקל בהתנגדות ביטן והיועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק. בתגובה לשאלת ח"כ שלי טל מירון (יש עתיד) אתמול (30.3) בדיון בוועדת הכלכלה, האם אכן יש כוונה להקים ועדת תקשורת בכנסת, הגיב היו"ר ביטן: "לא תהיה ועדה כזו, אל תדאגי".
ח"כ טל מירון הזכירה גם בדיון אתמול (שעסק בחוק השוחד הקטן, המעניק הטבות לערוץ 14), כי לנתניהו, הנאשם בפלילים בשל ניסיונות ההתערבות שלו בשוק התקשורת, אסור לעסוק בנושא וכי הפר את התחייבותו לביהמ"ש ברגע שהתייחס לאותה "ועדת תקשורת".
ח"כ שלי טל מירון שואלת את יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן לגבי "ועדת התקשורת" שלא קיימת בכנסת ומוזכרת בדברי רה"מ היום בישיבת הממשלה.
ביטן: "לא תהיה ועדה, אל תדאגי".
שר התקשורת שלמה קרעי טען לאחרונה כי פנה לרה"מ לקבל הסכמתו להקמת ועדת תקשורת בכנסת על חשבון סמכויות ועדת הכלכלה. pic.twitter.com/OiDDOYiBki— העין השביעית (@the7i) March 30, 2025
לאחר ישיבת הוועדה שלחה ח"כ טל מירון פנייה ללשכת היועצת המשפטית לממשלה בבקשה לאכוף את הסדר ניגוד העניינים של נתניהו בנושא התקשורת, "ראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים חמור ביותר בשל משפטו, ומפר את הסדר ניגוד העניינים עליו חתם לפיו אסור לו לעסוק בענייני שוק התקשורת. במעשיו ודבריו הוא מוכיח שאינו כשיר לכהן בתפקיד. עליו לבחור באחת משתי הדרכים: התפטרות או נבצרות - עכשיו!".
"נתניהו הוא שמבקש לרסק את התקשורת החופשית בישראל"
בתאגיד השידור הישראלי הגיבו אתמול לדברי ההסתה של ראש הממשלה הנאשם נגדם: "תאגיד השידור הישראלי הוא אחת הרפורמות הציבוריות המצליחות ביותר שביצע הליכוד בעצמו, והציבור הישראלי אכן בוחר בתאגיד יום יום - עם שני מיליארד צפיות בדיגיטל בשנה, עם למעלה ממיליון מאזינים ברשתות הרדיו של התאגיד, עם מאות אלפי צופים בתכני הטלוויזיה מדי יום ועם שורה ארוכה של פרסים בארץ ובעולם שמביאים את קולה של ישראל לכל מקום, ומעניקים כבוד גדול לתעשיית התוכן הישראלית".
גם בארגון העיתונאים והעיתונאיות, המייצג את מרבית העיתונאים בישראל, הגיבו: "יצא המרצע מן השק. נתניהו הוא שמבקש לרסק את התקשורת החופשית בישראל. מאז כינונה של הממשלה נוצר הרושם כאילו השר קרעי מוביל את הפגיעה בעיתונות הישראלית. לנוכח דבריו של רה"מ היום כבר ברור: נתניהו הוא שמבקש לחסל את מוקדי העיתונות החופשית שעוד נותרו עצמאיים וקרעי ואחרים הם רק שליחיו".
במקביל לדבריו של נתניהו נגד תאגיד השידור, פנה השר קרעי לשר הביטחון ישראל כ"ץ, על מנת "לקדם יחדיו מהלך חשוב ומתבקש: סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל, תוך מימוש סדר היום הימני ליברלי שאנחנו חולקים". בהקשר זה מעניין לציין כי הוועדה האחרונה שעסקה בעניינה של גלי-צה"ל, והמליצה שלא לסגור אותה, היתה בראשותו של אייל זמיר, כיום הרמטכ"ל.