צו איסור הפרסום ופרוטוקול הדיון (לחצו להגדלה)

  • מבקשת הצו: משטרת ישראל
  • השופט: מרדכי לוי, בית-משפט השלום באילת
  • ההחלטה: הבקשה התקבלה. בדיון שהתקיים ב-24.2.2022 ביקשה המשטרה מבית-המשפט להוציא צו איסור פרסום על חקירת רצח שאירע בעיר אילת באותו יום לפנות בוקר. בתקרית נדקר למוות תושב העיר בן 20, ואביו נפצע. השופט נעתר לבקשה, ואסר לפרסם כל פרט מפרטי החקירה. השופט קבע כי הצו יישאר בתוקף עד 3.3.2022.
  • דוברות המשטרה הפיצה לכתבים ולמערכות תצלום של הצו ואת פרוטוקול הדיון. בהחלטתו כתב השופט: "שמעתי את טיעוני הסניגור לעניין פתיחת הדלתיים לאור העובדה ש'כל העיר מדברת'. כל העיר לא מדברת על הנעשה באולם, את מה שיצא אי-אפשר לעצור, אולם על מנת לאפשר את החקירה בדרך נאותה ודווקא על מנת לסייע לחשודים עצמם, כדי שהחקירה תיעשה במהירות וביעילות, ראוי שהדלתיים יהיו סגורות".

* * *

בשנים האחרונות אימצה לעצמה משטרת ישראל דוקטרינה חדשה להתנהלות מול התקשורת. המשטרה הגבירה באופן דרסטי את כמות צווי איסור הפרסום שהיא מבקשת – ומקבלת – מבתי-המשפט, ולצד זה החלה ללחוץ על קצינים ושוטרים להימנע ממגע ישיר עם עיתונאים. יד אחת של המשטרה הטילה הגבלות דרקוניות על מה שמותר לעיתונאים לדווח. היד השנייה ניסתה לגרום להם להסתמך אך ורק על מערך הדוברות המשטרתי.

קו פרשת המים הוא דצמבר 2015, אז הוצנח על המשטרה המפכ"ל רוני אלשיך. המפכ"ל אלשיך, יוצא שירות הביטחון הכללי, הביא עמו למשטרה נורמות ושיטות עבודה שמתאימות לגופים חשאיים. אם עד אז מותר היה לעיתונאים לדווח על הכל למעט מקרים חריגים – מאז התהפכה המגמה. כיום, בחקירות של פשעים קשים ותיקים מורכבים, המשטרה מבקשת צווי איסור פרסום באופן אוטומטי, ורק במקרים חריגים מאפשרת להסיר אותם לפני תום עבודתה.

מאז כבר סיים אלשיך את תפקידו, אבל הדוקטרינה שהנחיל נותנת את הטון גם תחת מחליפיו, המפכ"לים מוטי כהן ויעקב שבתאי. אבל לא רק המשטרה אחראית למצב הבעייתי: אחראית גם מערכת המשפט, שמאשרת את בקשות המשטרה כמעט ללא סייג, במתכונת של חותמת גומי.

במשטרה טוענים שצווי איסור הפרסום נחוצים כדי להגן על פעולות החקירה. אבל לאינפלציית צווי איסור הפרסום יש עוד השלכות. היא מייצרת חורים שחורים בידע של הציבור על הנעשה במדינה, ומעוררת חרושת של שמועות. והיא גם מאפשרת למשטרת ישראל לחמוק מביקורת ציבורית. מה שלא חשוף, כמעט בלתי אפשרי לבקר. ובכל זאת, ואולי בגלל זה, במקום למצוא איזון בין טובת החקירה לזכות הציבור לדעת, במשטרה מעדיפים לפעול במחשכים.

צווי איסור הפרסום בפרויקט "משטרת הצווים" מוצגים כפי שהופצו על-ידי המשטרה. עיתונאים וגולשים שמחזיקים בידיהם צווי איסור פרסום נוספים מוזמנים לשלוח אותם לכתובת contact@the7eye.org.il