ביום הראשון למלחמת סוכות התפרסמו בערוץ 12 שתי ידיעות שונות, שתיהן כוזבות, הנוגעות לתגובות בקרב ערביי ישראל למתקפת הפתע הרצחנית של חמאס בדרום.

בשעות הצהריים דיווח אוהד חמו, כתב לענייני פלסטינים בחדשות 12, על תגובות אוהדות לכאורה למתקפה של חמאס בעיר אום אל-פחם. מדובר בדיווח כוזב. "לגבי הדיווח שנראו מראות שמחה באום אלפחם, הוטעיתי", צייץ חמו מאוחר יותר, "נשלחו אלי תמונות ישנות. הדיווח הזה איננו נכון". לאחר מכן צייץ חמו כי תיקן את הדברים גם בשידור.

מגיבים לציוץ של כתב חדשות 12 תהו מדוע לא בדק את המידע לפני הפרסום, במיוחד בעת מלחמת ולנוכח ההשלכות שעשויות להיות לידיעה כזו על יחסי יהודים-ערבים בישראל.

דיווח כוזב נוסף שהתפרסם בחדשות 12 בשעות הערב היה על הפרות סדר שביצעו כביכול "בני מיעוטים" בצומת ערערה שבצפון. עידן רינג, סמנכ"ל קהילה וחברה באיגוד האינטרנט הישראלי, צייץ בטוויטר כי הדיווח כלל שידור של סרטון שהופץ בקבוצות ימין כאילו הוא מתעד אירוע עכשווי, בעוד שלמעשה צולם ב-2021 בתקופת מבצע "שומר החומות".

בשיחה עם "העין השביעית" אומר רינג כי בעת שידור הסרטון והידיעה הכוזבת ישבו באולפן בכיר השב"כ לשעבר ירון בלום ודוברים נוספים, שניתחו את המאורע שלא קרה. ראש מועצת ערערה, נאיף אבו עראר, עשה מה שעיתונאי חדשות 12 לא טרחו לעשות: הוא יצא לצומת, צילם את המצב האמיתי בשטח ופירסם סרטון המוכיח את שקריות הדיווח.

העבודה העיתונאית בעת מלחמה מאתגרת, לחוצה ועל הכתבים להתמודד עם ריבוי המידע השקרי המופץ ברשתות השונות. אולם דווקא בשל כך עליהם לגלות אחריות מירבית. דיווחי כזב כאלו מעודדים קיטוב ושנאה גם בימות שגרה, על אחת כמה וכמה בתקופת מלחמה. הם עלולים להביא בפועל למהומות ושפיכות דמים ולצורך להסיט את כוחות הביטחון מהעיסוק באיום המלחמתי.

שני דיווחים כוזבים בערוץ 12 בהפרש של מספר שעות, באותו נושא, אמורים להדליק נורה אדומה בקרב עורכי הערוץ וכתביו. המידע עלה לשידור בחיפזון, ללא בדיקה נאותה והצלבת מידע עם מקורות או אפילו, כפי הנראה, ללא בדיקה כלל.

"מצב החירום והלחימה מתרחש לא רק בשטח אלא גם ברשתות החברתיות", אומר רינג, "אנחנו מוצפים בזרם בלתי פוסק של ידיעות, דיווחים ותכנים שלא עוברים סינון או בקרה ומגיעים ישירות לטלפונים האישיים שלנו. יש מי שמנצל את המצב כדי לדחוף קונספירציות או הכפשות ללא ביסוס כדי לזרוע בהלה ולעורר קיטוב והסתה, בין אם אלו גורמים חיצוניים או גורמים פוליטיים בתוך ישראל. במקרים רבים אנחנו רואים שלוקחים סרטונים או צילומי מסך ישנים ומציגים אותם כעדכניים מחוץ להקשר המקורי. חובה על כלי התקשורת לבחון לעומק את המידע לפני שהוא מתפרסם ולהצליב אותו עם מקורות נוספים".

בחדשות 12 לא הגיבו לפניית "העין השביעית".