דרמה לילית בהרצליה-פיתוח

"התקשרתי למנכ"ל ציון קינן ואמרתי לו, כל שנה אתם מחלקים בקמפיין ציוני דגול שני מיליון דגלים שיוצרו בסין, ואני מותחת עליכם ביקורת ומקלקלת לכם. אז למה שלא תייצר בישראל?", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ' במהלך ראיון מקיף שהעניקה לכתב מוסף "סופשבוע" של "מעריב", רונן טל, המתפרסם הבוקר. "והוא אמר, את יודעת מה, צודקת. ועכשיו יש 13 מתפרות שעובדות על ייצור דגלים לבנק הפועלים. מגיע להם שאפו על זה. באמת".

"בנק הפועלים מחלק דגלים ליום העצמאות", מבשרת כותרת ידיעה בעמ' 26 של "ידיעות אחרונות". כותרת המשנה מפרטת: "את הדגלים מייצרים בישראל עובדים הסובלים ממוגבלויות".

על-פי הדיווח, מאת "כתב 'ידיעות אחרונות'", "בנק הפועלים יחלק לקראת יום העצמאות, זו השנה השביעית ברציפות, דגלי ישראל לתושבי המדינה. מדובר בדגלים שייצרו בישראל שבעה ספקים שונים ובהם חברת המשקם, המעסיקה כ-2,700 עובדים בעלי מוגבלויות שונות בכ-40 יישובים ברחבי הארץ, ובהם ערי פיתוח ויישובי קו העימות. הדגלים יחולקו במהלך חג הפסח ב-50 מוזיאונים ואתרים ברחבי הארץ, שאותם פתח בנק הפועלים במהלך ימי חול המועד לביקור ללא תשלום לכל אזרחי ישראל".

בהמשך הידיעה מצוטטים יו"ר הבנק יאיר סרוסי ("דגל ישראל מסמל את ריבונות ואת עצמאותה של המדינה") ומנכ"ל הבנק ציון קינן ("אנו בבנק הפועלים רואים בדגל ישראל סמל לתקווה ולאופטימיות בנוגע למולדתנו וסמל לאחווה ולרעות בין האזרחים"). בתחתית עמ' 17 של "מעריב" מתפרסמת ידיעה דומה, מעט קצרה יותר, מאת "כתב 'מעריב'".

וב"הארץ"? ב"הארץ", העיתון שניהל מלחמה פומבית נגד ההנהלה הקודמת של בנק הפועלים, אין למצוא ידיעה מאת "כתב 'הארץ'" על הדגלים והמוזיאונים של הבנק. בכפולה הפותחת של "דה-מרקר", לעומת זאת, מתפרסמת רשימה מאת רותם שטרקמן, תחת הכותרת "הנתינים מקבלים דגל ומוזיאון בחינם, הטייקונים – עשרות מיליונים".

שטרקמן פותח את רשימתו בתיאור מסיבת העיתונאים השנתית שעורך בנק הפועלים, המוקדשת לפרסום הדו"חות הכספיים השנתיים: "כאן אפשר ממש לחוש בפער העצום בין התדמית שהבנק מנסה לטפח כמחושב, קוסמופוליטי, רחב אופקים, תורם, קשוב, חברתי ומחנך – ארגון שמחלק תיבות דן חסכן לילדים, דגלים בחג העצמאות וכניסה חינם למוזיאונים בפסח – לבין הבנק כפי שהוא במציאות: תובעני וכמעט אלים כלפי האזרחים והעסקים הקטנים, וטוב ומיטיב למנהליו ולמילייה שלהם, אנשי האלפיון העליון".

העילה לרשימתו של שטרקמן הבוקר היא החלטת בנק הפועלים לוותר לעיתון "מעריב" על חוב של 64 מיליון שקל, החלטה שעליה מבשרת הכותרת הראשית של "דה-מרקר". כותרת הכפולה הפותחת ב"דה-מרקר" נוקטת לשון אישית יותר – "קינן מוותר לנוחי דנקנר על 64 מיליון שקל".

אופיר בר-זהר ומיכאל רוכוורגר מדווחים שחברת דיסקונט-השקעות, מקבוצת אי.די.בי שבשליטת דנקנר, הודיעה אתמול לבורסה כי בנק הפועלים הסכים למחוק סכום זה מהחוב הכולל של "מעריב" כלפיו, המסתכם ב-106 מיליון שקל (עוד מדווח על ההסכמה שהגיעה אליה חברת דסק"ש בנוגע לרכישת מניות "מעריב" שהיו בעבר ברשות ולדימיר גוסינסקי ובשנים האחרונות מוחזקות בנאמנות על-ידי עורכי-הדין פנחס רובין ורם כספי).

"לטענת בנק הפועלים", נכתב בידיעה, "[...] העסקה שנחתמה עם דסק"ש זהה בפרטיה להסכם שאליו הגיע הבנק עם זקי רכיב לפני כמה חודשים". ב"דה-מרקר" מפקפקים בהצהרה זו, ממש כפי שהם מפקפקים בתדמית המצוחצחת שעוטה על עצמו הבנק. כותרת המשנה לראשית נפתחת כך: "החוב לבנק הפועלים, שהקשה על 'מעריב' להיחלץ מהפסדיו, נעשה קל הרבה יותר מאז החלטתו של נוחי דנקנר להשקיע בעיתון".

"מה חשבו לעצמם מנהלי הפועלים כשהעניקו ל'מעריב' הלוואה של יותר מ-100 מיליון שקל?", תוהה שטרקמן בהמשך הטור שצוטט לעיל. "ומה חשבו על זה אתמול סרוסי וקינן, כשנאלצו למחוק 60% מההלוואה? מדוע כאשר התברר שנוחי דנקנר הוא הרוכש של 'מעריב' לא עשה הפועלים שרירים, כמו שעשה כשהרוכש היה זקי רכיב? ומדוע הפועלים רך כאן בהשוואה לקשיחות שהפגין עם לב לבייב ועם חברת דפי-זהב? הרי לדנקנר ולדסק"ש, שדרכה מתבצעת הרכישה, כיסים עמוקים במיוחד.

"כן, אלה חוקי המשחק כאן. לפני שנתיים, כשהורחבה ההלוואה ל'מעריב', אף אחד בבנק לא חשב שהעיתונות המודפסת בדרך למעלה וש'מעריב' יהיה הראשון מכולם להציג תוצאות עסקיות מעולות. ולפני חודש, כשדנקנר רכש את 'מעריב', אף אחד בבנק לא חשב לריב איתו, כי הרי בין הטייקונים והבנקאים שלהם הדברים נסגרים אחרת. [...] חוקי המשחק הם שאזרחי ישראל נאנקים תחת חובות ואוברדרפט וריביות ועמלות, וליחידי סגולה מחלקים הלוואות בעשרות מיליונים בלי בטחונות. איתם מבלים באירועים ופותרים בעיות בחדרים סגורים.

"[...] מבחינת סרוסי, החוקים האלה כנראה בסדר ובכלל המצב טוב. אתמול פורסמה (ב'מעריב' כמובן) העמדה שהציג בפני הוועדה להגברת התחרותיות במשק. סרוסי דווקא מזהה עלייה בתחרות במערכת הבנקאית וטוען ש'לבנקים ממשל תאגידי מעולה'. זה קצת מזכיר את המחקר של פרופ' אפרים צדקה וד"ר יעקב שיינין, שמסקנתו היתה שאין ריכוזיות – מחקר שמומן על-ידי אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר. טוב, מישהו כבר הציע בעבר לא לשאול קרפיונים אם הם משתוקקים להגיע לליל הסדר".

בתחתית עמ' 18 של "ידיעות אחרונות" מדווח גד ליאור כי "במכתב ששיגר 'פורום ראשי המשק' לחברי הוועדה לבדיקת הריכוזיות במשק שמינה ראש הממשלה, טוענים אנשי עסקים בכירים: 'אין כלל ריכוזיות עודפת במשק הישראלי, ועל כן אין צורך לקבוע מדיניות כלשהי לטפל בסוגיה זו".

על-פי הידיעה, "בנשיאות הפורום חברים, בין היתר, כמה מאנשי העסקים המובילים בישראל, המכונים 'טייקונים': יצחק תשובה, חיים כצמן, דודי ויסמן, מוזי ורטהיים, יעקב פרי ואיזי בורוביץ". שני שמות של אנשי עסקים בולטים החברים בפורום ולא מצאו את דרכם לידיעה מאת ליאור ב"ידיעות אחרונות" הם שרי אריסון ועידן עופר.

"מסמך העמדה של פורום ראשי המשק הוא, למרבית ההפתעה, תוכנית העבודה הטובה ביותר שיכלה לקבל לידיה הוועדה להגברת התחרותיות", כותב חזי שטרנליכט ב"ישראל היום". "אפשר לקחת את רוב הסעיפים ולפעול בצורה הפוכה להמלצות הפורום".

על המכתב דיווח אתמול לראשונה מתן חודורוב, כתב מערכת "חדשות 10". שם צוין כי תחת ההגדרה "איומים נוספים על המשק" נמנתה, בין היתר, "סביבה תקשורתית בעייתית".

ח"כ שלי יחימוביץ' סוגרת לנגד עינינו מעגל קטן עם תגובה שמסרה על מכתב הפורום. "חבורת חתולים שמנים יושבים מסביב לשמנת, ומייללים שלאף אחד אחר אסור לגעת בשמנת", אמרה לחודורוב.

"דרמה לילית בהרצליה-פיתוח", קראה בחג שמחת-תורה האחרון כותרת ב"מעריב". "נוחי דנקנר זימן את עשירי המשק לדיון לילי מיוחד בווילה שלו. בין הנוכחים: יצחק תשובה, האחים עופר, שרי אריסון, מוזי ורטהיים, לב לבייב, אליעזר פישמן, דודי ויסמן ויוסי מימן. בעקבות הדיון הוחלט: אין בישראל מספר מצומצם של משפחות ששולטות במשק. המשתתפים התחייבו להפיץ את ההחלטה באמצעות כלי התקשורת, הבנקים, רשתות המזון וחברות הסלולר שבבעלותם".

הטקסט שלעיל פורסם במדור סאטירי שכתבו ערן סורוקה, יאיר טרצ'יצקי ויואב ריבק, במסגרת מוסף חג מיוחד שצורף ל"מעריב" כמחווה לעיתון "הפטיש". פחות משנה חלפה מאז. "מעריב" הפך לעיתון בבעלות דנקנר, והבדיחה – למציאות.

הכותרות הראשיות

כל העיתונים, למעט "הארץ", מקדישים את כותרתם הראשית לענייני גלעד שליט. "ישראל: אין ערוץ חדש", לשון הכותרת הראשית ב"מעריב". "חמאס מנסה לבטל ההסכמות שכבר הושגו", מצוטט בכותרת הראשית של "ישראל היום" גורם בלתי מזוהה. "אני מחבק את משפחתו של גלעד, צריך להיות אופטימיים", מצוטט בכותרת הראשית של "ידיעות אחרונות" דוד מידן, הממונה החדש על תיק שליט.

הציטוט מפי מידן תופס את מרבית שער "ידיעות אחרונות". בפינת השער מודגש כך: "הממונה החדש על תיק שליט מדבר". מתחת לתצלום של מידן [יריב כץ], ציטוט נוסף מפיו: "אני רוצה להיות זהיר". כותרת המשנה לראשית קוראת: "'יש לי הרבה ללמוד', אומר דוד מידן ל'ידיעות אחרונות'".

לנוכח שלל הציטוטים ניתן היה להגיע למסקנה כי מידן העניק ראיון ל"ידיעות אחרונות", אך בכפולה הפותחת של העיתון מביאים איתן גליקמן ודני ספקטור מדברי מידן ומתברר כי בסך-הכל אמר לעיתון כך: "כולנו וגם אני מחבקים את משפחת שליט. צריך להיות יותר אופטימיים", וכן: "אני רוצה להיות זהיר. יש לי הרבה מה ללמוד, וזה נושא רגיש. בימים הקרובים אנסה ללמוד ולהבין את מורכבות התפקיד, ואז אהיה יותר חכם ואוכל להגיד יותר".

לזכות עורכי "ידיעות אחרונות" ניתן לציין כי הבטיחו בשער העיתון ש"הממונה החדש על תיק שליט מדבר" ולא כי הוא "מדבר על הכל" (אגב, מודעת קידום עצמי לגליון יום שישי של "ידיעות אחרונות", המתפרסמת הבוקר ב"כלכליסט", מבטיחה בין היתר כך: "ראיון חושפני: האבא הנרקומן, בן הזוג המכה והחיבה לסאדו. ריהאנה מדברת באמת על הכל". ללמדנו שגם מנסחי ההפניות בעיתונים הפנימו את התרוקנותה של התיבה "הכל" מתוכן).

גליקמן וספקטור מזכירים בדיווחם הבוקר שאתמול נכתב ב"ידיעות אחרונות" כי גורמים במשרד ראש הממשלה טענו שמאחורי מינויו של מידן לתפקיד הממונה על תיק שליט עמדה כוונתו של ראש המוסד הנכנס, תמיר פרדו, לנטרל את מידן ולמנוע ממנו קידום עתידי בארגון.

הבוקר מעלה יוסי מלמן, כתב "הארץ", אפשרות אחרת, הפוכה בתכלית. "מקורות במערכת המודיעין והביטחון מסרו שני הסברים אפשריים למינוי", כותב מלמן. "האחד כי התפקיד נועד להעניק למידן פיצוי לאחר שנרמז לו על-ידי ראש המוסד, תמיר פרדו, כי הוא לא ימונה לסגנו, כפי שקיווה מידן. האפשרות השנייה היא כי התפקיד נועד דווקא כדי לשמור אותו בארגון ולמנוע את פרישתו, כדי שיוכל להתמודד בבוא הזמן על תפקיד הסגן ומשם אף על ראשות המוסד".

הכותרת הראשית של "הארץ", ביום חול-המועד זה, נטול אירועים יוצאי דופן, מתבססת על מברק שנשלח משגרירות ארה"ב בישראל ביולי 2007.

"נתניהו הסכים לתמוך באולמרט אם יקדם תקיפה צבאית באיראן", מדווחים עופר אדרת ויוסי מלמן. על-פי דיווחם, "ב-20 ביולי 2007 שלח ראש הסגל הפוליטי בשגרירות ארה"ב בתל-אביב, מארק סיוורס, מברק למשרד החוץ בוושינגטון. [...] חלק מהמברק הוקדש לאפשרות של הקמת ממשלת אחדות לאומית, שבה יצטרף הליכוד בראשות נתניהו לממשלת קדימה. אחד מיועציו של נתניהו, אשר שמו לא נחשף במברק, התייחס לסוגיה בשיחה עם הגורמים האמריקאיים. 'היועץ העיר שהאפשרות של ממשלת אחדות לאומית, כפי שדווחה בתקשורת, עומדת על הפרק', דיווח הדיפלומט האמריקאי והוסיף כי נתניהו יצטרף לממשלה כזאת רק אם אולמרט 'ידרבן את ישראל לפעולה נגד איראן'. עוד נכתב במברק כי 'בתרחיש כזה, נתניהו קרוב לוודאי יסכים להצעה לכהן כשר החוץ'".

סכנת שטפונות באזורים הנמוכים

אתמול דיווח "הארץ" על תנועת מטיילי החג תחת הכותרת "פסח דליל במטיילים: רבע מיליון יצאו לטבע". הבוקר מדווח אותו עיתון על תנועת מטיילי החג תחת הכותרת "דלילות המטיילים התחלפה בשיטפון". אלי אשכנזי מדווח כי "על-פי סיכומי רשות הטבע והגנים, כרבע מיליון איש ביקרו אתמול בשמורות ובגנים הלאומיים".

זוטות

במדור חדשות החוץ של "ישראל היום" מדווח [סוכנויות הידיעות] כי "בני זוג שיצאו לטייל בערבות סיביר מצאו 'גופת חייזר' בגובה של כ-60 ס"מ". על-פי הדיווח, "מציאת הגופה הדומה לדמותו ההוליוודית של E.T, החבר מכוכב אחר, התרחשה חודש לאחר שעדי ראייה דיווחו כי ראו עב"ם מתרסק אל תוך השלג בקרבת העיר".

הכפולה הרביעית של "ידיעות אחרונות" מוקדשת לדיווח מאת אודי עציון ולפיו חיל האוויר הישראלי רכש לאחרונה את המטוס שהביא את נשיא מצרים אנואר סאדאת לביקור בישראל לפני 34 שנה. "כרגע זה המטוס בעל הנתונים הטובים ביותר שיש לנו", מצוטט מפקד הטייסת א', שאמר זאת במסגרת ראיון לבטאון חיל האוויר.

ב"גלובס" מדווח שי ניב על יחס המדינה לערבים באזור הנגב על סמך דו"ח שפירסם לאחרונה פורום דו-קיום בנגב לשוויון אזרחי. על-פי הדו"ח, שיעור הערבים במשרדי הממשלה וביחידות הסמך שבמחוז הדרום עומד על 3.78%, אף ששיעורם בקרב האוכלוסייה באזור מתקרב לשליש. כמו כן מציין ניב כי בקריית-הממשלה בבאר-שבע השילוט לכל המשרדים כתוב בעברית בלבד, למעט השילוט המכוון את הבאים ללשכת הסדר המקרקעין וליחידת הפיקוח על הבנייה.

ענייני תקשורת

ב"הארץ" מדווח ["הניו-יורק טיימס" וה"גרדיאן"] כי צלם העיתונות והקולנוען הבריטי טים התרינגטון נהרג אתמול בלוב מפגזי מרגמה שירו כוחותיו של מועמר קדאפי. על-פי הדיווח, שני עיתונאים אחרים, כריס הונדרוס וגאי מרטין, נפצעו קשה (בינתיים נקבע מותו של הונדרוס).

ב"דה-מרקר" מדווח [סוכנויות הידיעות] כי שני המיליארדרים המתחרים על שוק העיתונות המודפסת בארה"ב, רופרט מרדוק ("וול-סטריט ג'ורנל") וקרלוס סלים ("הניו-יורק טיימס"), מנהלים ביניהם מגעים לגבי הקמת קונסורציום לרכישת השליטה במירוצי פורמולה 1.

ענבל אורפז ואור הירשאוגה כותבים ב"דה-מרקר" על אפליקציות חדשות ואקטואליה המיועדות לסמארטפונים ומכשירי טאבלט.

במוסף "דה-מרקר ויק" מתפרסמת כתבה מאת הילה רז על תיירות הדיבה העולמית.