(עיבוד תמונה: עידו קינן)

(עיבוד תמונה: עידו קינן)

"כל מרואיין מכיר את התופעה: אם הוא מתבקש להשתתף בתוכנית טלוויזיה בערוצים המסחריים, יגיע אל ביתו צוות המונה לכל היותר שני אנשים ויפיק את המופע: יציב את המצלמה, יכוון את הסאונד וישאל את השאלות. לא פעם עושה זאת מראיין אחד בלבד, שממלא את התפקידים כולם. אבל אם הערוץ הראשון שולח צוות לבית המרואיין, עתידים להופיע לא פחות מארבעה אנשי מקצוע: מראיין, צלם, איש תאורה, איש סאונד, ולא פעם גם מפיקה (הנהג המוביל אותם שומר, בדרך כלל, על הוואן בחוץ). ההתנהלות הזו ממחישה בקליפת אגוז את הסיבות לגוויעתה של רשות השידור".

את הדברים הללו כתב כאן עוזי בנזימן (26.9.09) בטור שבו קרא ליולי אדלשטיין, השר האחראי על רשות השידור, לממש את הרפורמה ברשות. הרפורמה עדיין תקועה, אבל משמח לראות שברשות פיתחו בינתיים מודעות ורגישות לכספי הציבור שמממנים אותה.

בימים האחרונים שלחה מחלקת הפרומו של הערוץ הראשון מכתב למוסדות אקדמיים ובתי-ספר פרטיים המלמדים צילום, וכותרתו: "העיצוב החדש של הפרומואים בערוץ הראשון – המשמעות נמצאת בפרטים הקטנים". במכתב, שחתום על-ידי "חנית, מפיקה ראשית" ו"אייל, מנהל קריאטיבי", מתבקשים המוסדות "לבדוק אפשרות של שיתוף פעולה יצירתי – בין מחלקת הפרומו לבין הסטודנטים שלומדים אצלכם". במסגרת שיתוף הפעולה יספקו הסטודנטים צילומים לקדימונים של הערוץ, שעברו מתיחת פנים וזכו למה שמכנים שם "אריזה גראפית חדשה".

"האריזה", מפרט המכתב, "מבוססת על צילומי מאקרו סטילס, צילום שמדגיש את הפרטים הקטנים, אותם פרטים שלא רואים מרחוק, והם אלה שיוצרים את העומק של דבר איכותי. בתקריב מתגלה עולם מרתק ועשיר, מפורט ומסקרן. האריזה מהווה מענה אלגנטי, נקי ומובחן מהערוצים המסחריים". מה שעוד מבחין את האריזה מהערוצים המסחריים הוא העובדה שבערוץ הראשון לא רוצים לשלם: במכתב מובהר כי "אין אפשרות לקבל תמורה כספית עבור הצילומים; זכויות השידור על התמונות יהיו של הערוץ הראשון".

אף שהמבקש הוא גוף במימון ציבורי שתקציבו השנתי 826 מיליון שקל, הבקשה לספק את התמונות חינם, תמורת חשיפה, עשויה לקסום לסטודנטים מתחילים. במכתב מוסבר כי "אנו בטוחים שעצם שידור התמונות בערוץ מרכזי לאלפי צופים יהיה מתגמל ומעורר הערכה לכל סטודנט". אולם לא ברור מה ערכה של החשיפה הזאת, שכן הערוץ מסרב גם לתת קרדיט לצלמים: "אין אפשרות לתת קרדיט בכל דרך (לא לסטודנט ולא לבית-הספר)", לשון המכתב.

חוק זכויות יוצרים קובע שליוצר "תהיה ביחס ליצירתו זכות מוסרית, למשך תקופת זכות היוצרים באותה יצירה [...] אף אם אין לו ביצירה זכות יוצרים או אם העביר את זכות היוצרים ביצירה, כולה או חלקה, לאחר". בין השאר, הזכות המוסרית היא זכותו של היוצר "כי שמו ייקרא על יצירתו בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין". לפי מחלקת הפרומו של ערוץ 1, הנסיבות לא מצדיקות קרדיט כלל.

דוברת רשות השידור, לינדה בר, מסרה בתגובה: "מדובר בפנייה ראשונית במסגרת רעיון שעלה ברשות במטרה לבחון מתן במה וחשיפה לצילומים של סטודנטים שיבחרו בכך. תנאי ההשתתפות הובהרו בפנייה, והם נובעים מצורכי השידור במסגרת שידורי הפרומו במגבלות השידור הקיימות בשידורי פרומו. מבחינה טכנית לא ניתן לתת קרדיט ליוצרים בפרומו. התנאים שהוצגו הינם ברורים וגלויים באופן שאינו מחייב איש להשתתף, אלא המעוניינים בכך מבחירה ובתנאים הללו. מכל מקום, רשות השידור תפעל במסגרת שידוריה רק על-פי דין".