גזירה שווה

ההצבעה בממשלה על התקציב עברה במהירות, אולם הקרב עליו, מתברר, רק החל. למעשה, העיתונים צפו את הדבר, כשדיווחו כולם על ההצהרות של נתניהו, שהחלטתו שלא להגדיל את ההוצאות (שזכתה לשבחים חמים ב"הארץ" ולביקורת ב"ידיעות אחרונות") מותנית בהסכם שאליו יגיע עם ההסתדרות. היום על שער "מעריב" ו"ידיעות אחרונות" כותרות ענק: "פוגעים בחלשים" ו"תוכנית הגזירות", בהתאמה. במקום להרחיב בדיבור, אפנה אתכם לניתוח של כתב "כלכליסט" שאול אמסטרדמסקי בבלוג שלו, ולפיו הדיווחים האלה, התוקפים לכאורה את האוצר, הם כנראה הדלפה של האוצר עצמו במטרה להפעיל לחץ על ההסתדרות.

ביקור המבקר

דו"ח המבקר הוא המנה השנייה על שולחנם של העיתונים היום, שכל אחד מהם מבכר להדגיש פן אחר שלו. "המשטרה כשלה, הפשע חוגג" היא הכותרת על שער "ישראל היום" המתייחסת לדו"ח. העיתון מדגיש גם את הממצאים שלפיהם "משרד החקלאות איפשר שימוש ברעל לגידול עופות; ליקויים חמורים בפיקוח על נהגים עבריינים; מנהלי בתי-חולים עסקו בעבודות פרטיות בניגוד לתקנון".

העופות המורעלים הם הפייבוריט של "הארץ", שהכותרת הראשית שלו היא "מבקר המדינה: חומרים מסרטנים הוחדרו לעופות". "מעריב" מקדיש לעניין שלושה עמודים מעמודי החדשות ומפנה לאתר nrg. ב"ידיעות אחרונות" הדו"ח זוכה, יחסית לסיקור בשאר העיתונים, להתעלמות רבתי: סיקור חפוז בעמ' 18, שרבע ממנו תפוס על-ידי מודעה; עוד טור בעמ' 21 והתייחסות במוסף "ממון".

ממשיכים לפעול בשקט

סאגת בנק הפועלים נמשכת במלוא העוצמה. הכותרת על שער "דה-מרקר", בצד התחתון הימני, מצטטת כלכלן המבקר את חוות הדעת החיובית שהזמין בנק הפועלים, ומתכתבת עם זו שבצד השמאלי העליון, המדווחת על גירושיה של שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק, מעופר גלזר. "הנהלת הפועלים נכשלה שוב ושוב", אומר ל"דה-מרקר" הכלכלן מייקל פומרלינו, ש"רתח כשקרא את חוות הדעת של לוסיאן בבצ'וק בהזמנת בנק הפועלים – והחליט לכתוב לו תגובה 'כבוגר הרווארד אחד למשנהו'". כותרת טור הפרשנות המצורף לראיון היא "מלחמה בין הרגולטור לבין צמרת האוליגרכיה הישראלית".

העמוד הבא, שכתב צבי זרחיה, מוכתר בכותרת הגג "הערכות בכנסת: הנגיד נחוש להדיח את דנקנר". לפי הדיווח, לא ברור מדוע מדובר ב"הערכות", משום שהציטוט של הדברים שאמר סטנלי פישר בוועדת הכספים של הכנסת אתמול אינם משתמעים לשתי פנים. עיקר הדיווח מתייחס לטרפוד – המוצלח – של פישר את נסיונות ההתערבות של ועדות הכנסת בפרשייה. העיתון מדגיש מדבריו של פישר את האמירה "רצינו לטפל בזה בשקט".

טור קצר באותה כפולת עמודים מספר על בדיקה שאולי תיערך לגבי כשרותה של הלוואה שנתן בנק הפועלים לעופר גלזר, בעלה של שרי אריסון. הידיעה מפנה לעמ' 16, שם ניתן לקרוא כי גלזר עתיד להפסיד את התואר "בעלה של", שכן השניים בהליכי גירושים. העיתון מדווח כי אלו הגירושים השלישיים של אריסון. בפתח הטור של מורן הרפז מודפסת הערה חסרת טעם.

ומה בעיתונים האחרים? ב"מעריב" מחזקים את הקו החיובי כלפי הבנק. מול פומרלינו של "דה-מרקר" הם מגייסים את פרופ' רון שפירא, היוצא נגד המפקח על הבנקים. כותרת הטור: "למה הם מתערבים?". כך במוסף "עסקים". בחלק המרכזי של העיתון נדחקה הידיעה החדשותית היחידה על בנק הפועלים לעמוד האחורי. ניחשתם נכון: "שרי ועופר, הסוף".

ב"ידיעות אחרונות" היחס בין הדיווח על העניין המרכזי – העימות הגדול בין המדינה לבנק הפועלים – ובין הידיעה הרכילותית על הגירושים של בעלת השליטה בבנק גדול עשרת מונים. תמונתם של שרי אריסון ועופר גלזר (כשהם לבושים במה שנראה כחליפות ליצן תואמות) מקשטת כרבע משער העיתון; הלוגו, המיועד בדרך כלל להצהרות כגון "חשיפה", נושא הבוקר את הכיתוב המביך "האהבה נגמרה" (העורכים של "ידיעות אחרונות" הרי יודעים דבר או שניים על אהבה, וגם אם לא, הרי שהם עשויים מהדי.אן.איי של העיתון, של קיטש בשקל ורגשות בלירה).

בעמודים הפנימיים מוקדשת לגירושים לא פחות מהכפולה האמצעית. הטור של גאיה קורן, כתבתנו לענייני "חסרים לנו כמה אינטשים של הגיגים מהרחם שאינם אומרים דבר", מנפקת טור שאפילו הרווחים בין המלים המופיעות בו עמוסים בקלישאות. שאר הכפולה מוקדשת לפרופיל חנפני של אריסון ודורסני של בעלה לשעבר בפועל. פרשיית בנק הפועלים, העניין החדשותי ההוא, הנוגע לבנק החשוב במדינה, נדחקת לעמ' 4 של מוסף "ממון" ולטור של סבר פלוצקר, היוצא נגד התנהלות בנק ישראל.

בעוד "מעריב" ו"ידיעות אחרונות" מטפלים בפרשייה בכפפות של משי, שלא לומר בכפפות של עור תנין, הרי שהיום מצטרף ל"דה-מרקר" – שמטפל בפרשייה כשידיו עטויות אגרופנים – החינמון "ישראל היום". הסיקור החדשותי של העיתון, שסובל ממילא מנחיתות גדולה ביחס לעיתונים המתחרים, לוקה בחסך גדול עוד יותר בתחום הכלכלי. אבל היום מגייסים ב"ישראל היום" את מוטי גילת שיכתוב טור ומנפקים כותרת ראשית כלכלית: "לנגיד נמאס: בדרך להליך הדחת דנקנר". כותרת המשנה תקיפה: "צרות צרורות בבנק הפועלים. פישר קיווה שבעלי הבנק יוליכו את היו"ר דנקנר הביתה 'בכבוד ובשקט'. אבל זה לא קרה – ואתמול הודיע הנגיד: המפקח יסלק אותו". החינמון אינו שוכח לציין: "וחוץ מזה: בעלת השליטה שרי אריסון ועופר גלזר – מתגרשים". כותרת הטור של גילת תקיפה לא פחות: "פתאום יש בעל בית". "פישר וחזקיהו ראויים ליותר מסתם מלה טובה", כותב גילת. "במקום לדאוג לעשירים הם דואגים לילידים".

שיעור באזרחות

"זהירות בשלילת אזרחות" היא כותרת מאמר המערכת של "הארץ", המתייחס, בשלילה, להודעתו של שר הפנים אלי ישי כי בכוונתו לפעול לשלילת אזרחותם של ארבעה ערבים החשודים בפעילות עוינת נגד מדינת ישראל. גם עוזי בנזימן מביע עמדה שלילית ביחס להודעה, בטור במדור הדעות של "מעריב".

הדרום הפרוע, המערב הפרוע

כתבת השער של המקומון "העיר תל-אביב" מספרת סיפור מוזר ומטריד. לפי הכתב איתי זיו, המשטרה, בתגבור של כוחות מג"ב, פשטה ביום העצמאות על שכונה דרומית בתל-אביב כדי לסכל את מסיבת הרחוב ההמונית המסורתית המתקיימת שם. כדי לקרוא את הכתבה יהיה עליכם להשיג את העיתון, שתכניו אינם מופיעים ברשת.
"נמאס לנו מאוכלי החינם" היא כותרת הכתבה של אריק בנדר במוסף "המגזין" של "מעריב". לפי בנדר, מזנון הכנסת עומד להיסגר בשל מוסר התשלומים הנמוך של נבחרי הציבור (ואורחיהם). "לציבור אין הערכה רבה לחברי-הכנסת ולפוליטיקאים, ואנחנו יכולים רק לחזק את הדימוי הזה", מצטט בנדר את אחד העובדים במזנון, שמספר על השיטות השונות של חברי-הכנסת להתחמקות מתשלום עבור ארוחותיהם. בנדר חזק בסיפורי מזנון. הנה למשל שערוריית מזנונים מ-2007. האם התלונות של בעלי המזנון או מי מטעמם תמימות, או שאולי הן קשורות למאבק על הזיכיון וסביב קנסות שהטילה הכנסת על המזנון, כנראה בשל מפגעים תברואתיים? מתוך הכתבה קשה להבין את הפרט הזה.

הזיית דאבוס

במקומון "העיר" כותב יהלי סובול על "שפעת העשירים" (ש"שפעת החזירים" היא כנראה נגזרת שלה) ועל התסמין המרכזי שלה: "הזיית דאבוס". אצלנו תוכלו לקרוא על הגרסה העיתונאית של הנגיף.

מסע בין כוכבים

לאוהבי הז'אנר, מוסף "גלריה" של "הארץ" חוגג את הסרט החדש, ה-11 במספר, בסדרת "מסע בין כוכבים". "אפתח בווידוי", כותב אורי קליין בכתבת השער, "אני לא 'טרקי' ולא 'טרקר' וגם לא 'ניינר'; ואם המושגים האלה אינם נהירים לכם, סימן שגם אתם אינכם 'טרקים' או 'טרקרים' או 'ניינרים'". עוד כותבים על הסרט, הסדרה והתופעה: רותה קופפר, ישי קיצ'לס, תהל פרוש, נעה מנהיים ואיתמר זהר.

ידיעת תקשורת אחת

"דה-מרקר" מדווח בשם סוכנויות הידיעות: ה"ניו-יורק טיימס" יתייקר, "בוסטון גלוב" לא ייסגר. הסגירה נמנעה בעקבות הסדר עם ועד העובדים על קיצוצים.