מלה מדמשק

המאורעות בסוריה מגיעים לכותרות הראשיות ב"א-סינארה" וב"פנורמה". "משפחת אסד גנבה את השלטון תחת דגל הלאום הערבי האחד!!" היא הכותרת ב"א-סינארה", מתוך דברים שאמרה הנסיכה מונתהא אל-אטרש, בתו של סולטן באשא אטרש מדמשק, לכתב "א-סינארה" חסין סוויטי, המצטט דיווחים מהתקשורת הבינלאומית וקובע כי בסוריה מתרחש "טבח אכזרי". דבריה של בתו של המנהיג הדרוזי, שהוביל את המהפכה נגד הכיבוש הצרפתי, מודגשים במאמרה של העורכת וידה משעור, תחת הכותרת "הדת לאל והמולדת לכולם", אמרתו של האב המהפכן. ברם, לא ברור מה הקשר שמצאה העורכת בין דברי האב לדברי הבת.

בתגובה לשאלה מה היא, כבתו של מנהיג גדול של המהפכה הערבית, מעוניינת למסור לבנו של הנשיא לשעבר חאפז אסד, אומרת אל-אטרש: "אין מקום להשוואה, כי אבי היה נאמן למולדתו ולא רצה תפקידים. אבא שלי לא לחם בבני עמו, אלא בכיבוש הטורקי והצרפתי". אל-אטרש, ילידת העיר שהבא במחוז סווידא שבהר אל-ערב בסוריה, שסובלת בימים האחרונים מאש נאמני בשאר אסד, אומרת עוד לעיתון כי "המצב בדמשק, שבה אני מתגוררת, הוא סביר". על המשטר הרוסי שתומך באסד היא אומרת כי "מדובר במשטר שאפשר למכור ולקנות אותו. מדבדב ופוטין מחליפים תפקידים ביניהם, בדיוק כמו משפחת אסד בסוריה". דברים אמיצים כשהם באים ממי שמתגוררת בלב הבירה הסורית.

כמעט במקביל לכותרת זו, בהפניה בשער, מובלטים דבריו של ח"כ יצחק הרצוג: "הציבור הישראלי יזכה לוויתורים גדולים ממשטר דמוקרטי בסוריה". הסקר השבועי, והלא מקצועי, שנערך בקרב קוראי אתר העיתון מעלה כי 56% מאמינים שבקרוב תתקוף ישראל את איראן.

שער "א-סינארה"

שער "א-סינארה"

ב"פנורמה" מסתפקים בכותרת ראשית שהיא ציטוט מפיו של באן קי-מון, מזכ"ל האו"ם: "הליגה-הערבית עתידה לחדש את משימתה של משלחת המשקיפים לסוריה". דברי מזכ"ל האו"ם הפכו כבר ביום ראשון לבלתי רלבנטיים, בשל פירוק משלחת הפקחים הערבית והתפטרות העומד בראשה, הגנרל הסודני מוחמד מוסטפה א-דבי. בתמונה המלווה את הכותרת נראית הפגנה של מוסלמים סונים בטריפולי שבצפון לבנון נגד משטר הדמים הסורי.

ב"חדית א-נאס" מובאת בשער במלואה ידיעה בעניין הסורי. "שני קמפיינים נגד פשעי המשטר הסורי", לשון הכותרת, והידיעה מתייחסת לשני מבצעי החתמה בקרב משכילים מן העם הפלסטיני משני עברי הקו הירוק, כהזדהות עם העם הסורי, ביוזמת הסופרים מוחמד עלי טהה ועודה בשאראת. הקמפיינים כוללים גם קריאה נגד מעורבות זרה בנעשה בסוריה.

תג חדש

"כל אל-ערב" בוחר כנושא לכותרת הראשית שלו את החלטת בג"ץ לאפשר ליהודים להתפלל במסגד אל-אקצה. "למוסלמים זכות מלאה על אל-אקצה ואין לאחרים זכות על גרגר אדמה בו", לשון הכותרת, ציטוט של אנשי העמותה המנהלת את המסגד. אלה קוראים למוסלמים בישראל לבוא בהמוניהם להתפלל במסגד בכל ימות השנה, "כדי להגן עליו".

עוד מבליטים בהפניה בשער "כל אל-ערב" ידיעה שעניינה כתובות "תג המחיר" שרוססו על קירות מנזר בעמק המצלבה בירושלים. חידוש: הכתובות הפעם הן גם אנטי-נוצריות. בכותרת מצוטט הארכיבישוף עטאללה חנא, מראשי הכנסייה היוונית-אורתודוקסית במזרח ירושלים: "מדובר במעשה מגונה שמצביע על גזענות ושנאה". כותרת נוספת על השער מדווחת על ההחלטה למנוע מח"כ טיבי לנאום בכנסת למשך חודש "בעקבות נאומיו האמיצים נגד הימין הקיצוני".

שער "כל אל-ערב"

שער "כל אל-ערב"

גם ב"חדית א-נאס" מטפלים בשער בהחלטת בית-המשפט העליון, תחת הכותרת: "בריוני הליכוד מאיימים לפרוץ למסגד אל-אקצה ביום ראשון". כותרת סמוכה מדווחת על שביתת הרעב, שנכנסה אז ליומה ה-56, של האסיר המינהלי חידר עדנאן, הטוען כי הוא סובל מהתנכלות שלטונות הכלא.

ואילו ב"פנורמה" בוחרים ככותרת השנייה בחשיבותה על השער את המחאה נגד הימין הקיצוני: "ארגון הפגנת מחאה נגד כוונת ברוך מרזל להפגין בנצרת". על ההפגנה מדווחים גם ב"כל אל-ערב" ומראיינים את ח"כ חנין זועבי, שקוראת להצטרף להפגנה. "א-סינארה", המחרים את בל"ד, לא מתייחס להפגנה, שהתרחשה כמה רחובות ממשרדיו. לעומת זאת מובלט בשער ראיון עם חבר הלשכה המדינית של חמאס, עיזת א-רישק, שאומר כי "הסכם דוחא ייושם, ואין מחלוקת בתוך חמאס".

השביתה

הכותרת השנייה בחשיבותה על שער "כל אל-ערב" עוסקת בשביתה הכללית במשק. "עובדי הקבלן מונים מאות אלפים, רבים מהם ערבים ללא זכויות", נכתב בכותרת הגג, ובכותרת עצמה: "השביתה הכללית משתקת את החיים למשך יומיים, בצל אופטימיות לחתימה על הסכם שיסיים אותה". ב"א-סינארה" מראיינים את חבר ההסתדרות מטעם חד"ש, ג'יהאד עקל, שאומר: "השביתה היא של עובדים מאורגנים למען עובדים לא מאורגנים ועשוקים".

מי יותר רדיקלי

"א-סינארה" בוחר בכותרת אינפורמטיבית לדיווח על הגשת כתב אישום נגד מזכ"ל חד"ש, עו"ד איימן עודה, על רקע השתתפותו בהפגנה למען תושבי הכפר הלא מוכר אל-עראקיב בנגב: "כתב אישום נגד מזכ"ל חד"ש איימן עודה". כותרת הידיעה ב"חדית א-נאס" מצטטת את עודה: "תגובתנו ברורה: ברית ערים תאומות בין כפרי הצפון לכפרים הלא-מוכרים בדרום". ובכותרת המשנה: "ועדת המעקב: השלטונות רודפים אחר עודה רדיפה פוליטית כדי למנוע את הקשר עם הדרום".

שער "חדית א-נאס"

שער "חדית א-נאס"

גם הכותרת הראשית של העיתון מוקדשת לכתב האישום. על רקע תמונת מפגינים ערבים המניפים את דגל פלסטין, שואלת הכותרת: "האם ההנהגה הערבית רדיקלית יותר מהציבור?". כותרת המשנה מפרטת: "השב"כ: ההנהגה הערבית קיצונית יותר מהציבור שלה; ההנהגה הערבית: מדובר בניסיון ערמומי להכפיש אותנו ואת הציבור שלנו; ראשי המפלגות: אם היינו מתפטרים, האם היה העוול כלפי המגזר הערבי מסתיים?". מתחת לכותרת זו, בליווי תמונה, מצוטט ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, שאומר: "האתגרים הפנימיים יותר מסוכנים לישראל מאלה החיצוניים".

ב"פנורמה" מובלטת בעמוד הראשי ידיעה על אודות חקירת הנער ממג'דל-שמס, שקרא להפגין בדרישה לכניסה חינם לאתר החרמון.

חזרה למשפחה

סיפורה של הפעוטה פאטמה מסאלחה מדבוריה, שנולדה עם מום מולד בגרונה, אושפזה מאז לידתה ושבה עתה בריאה לביתה, מובלט בשערים של "א-סינארה" ו"פנורמה" בליווי תמונתה ותמונת אמה המחזיקה בה ומחייכת באושר.

סיפורו של העובד נידאל יוסף נעאמנה מעראבת אל-בטוף (בעמק בית-נטופה), שנהרג בתאונת עבודה באתר בנייה בקריית-ביאליק, מובלט בשער "כל אל-ערב" יחד עם תמונת בנו התינוק, שנדרס למוות ביוני אשתקד. "המשפחה טרם יצאה מהאבל הכבד על מות בנה, ונפל עליה אסון כבד נוסף", כותב כתב העיתון אמין בשיר. ידיעה דומה, של הכתב זכריא חסן, מובאת בשער "חדית א-נאס" במלואה: "אב ובנו נהרגו בהפרש של שמונה חודשים".

העיתונים מבליטים גם דיווחי אסונות אחרים, ובהם רצח של צעיר ביפו ושל צעיר בלוד בשבוע האחרון. דיווח נוסף המופיע בעיתונים עוסק בהכרזה על בית-החולים בנצרת כמרכז רפואי אוניברסיטאי.

חדלת פירעון

ב"פנורמה" מבליטים בשער את דרישת כונס הנכסים מבית-המשפט לפרק את עיריית טייבה כיוון שהיא חדלת פירעון. ב"חדית א-נאס" מדווחים בהבלטה בשער על הקנסות האישיים שהושתו על בכירים ברשויות המקומיות הערביות עין-מאהל, דליית אל-כרמל, עילוט, זראזיר, טירה ועראבה.

מדיניות שיטתית

בשער "כל אל-ערב" מובלטת תמונה של כבשים מלוות ברועה צאן (שפניו משום מה מטושטשות). הכותרת מפנה לכפולה בקונטרס החדשות, שבה מדווח הכתב סוהיל קיוואן על "מדיניות שיטתית: מונעים מהערבים לייצר ביצים וחלב ולהשקיע בבעלי חיים [...] מאז קום המדינה, הערבים לא קיבלו רשיונות לייצור ביצים וחלב; מעטים מהם פונים לשותפות עם יהודי, כדי לקבל מרעה לכבשים; היהודים השאירו את גידול הכבשים לערבים, כי הן לא רווחיות". תגובת משרד החקלאות, שמותקף קשות בכתבה, אינה מובאת.

נגד, בעד

התחרות בין העיתונים ממשיכה לגרור התנהלות לא מקצועית. ב"כל אל-ערב" ממשיך הכתב זידאן חלאילה לעקוב אחר ההתפתחות בזירת ועדת החאג' והעומרה: "ועדת התיאום מאשימה את כל מי שניסח את דו"ח החקירה בכפירה". ההתפתחות אינה מדווחת כלל אצל המתחרים.

שער "פנורמה"

שער "פנורמה"

"א-סינארה" מסקר בחגיגיות את אירועי סיום המחזור ה-56 במכללה האקדמית הערבית בחיפה, שכללו גם הענקת אות כבוד לנשיא המדינה שמעון פרס. הסקירה מובאת על פני שלושה עמודים ומלווה בתצלומים רבים של הצלמים מוחמד אמארה וויסאם מסאד. עיון בכתבה של זיאד מעדי מגלה כי הבוסית שלו, וידה משעור, היא אחת התורמות לסטודנטים במכללה, שאף זכתה לשבחים מפיו של נאדר אבו-תאמר, שדרן קול-ישראל בערבית. נשיא המכללה, עו"ד זכי כמאל, הוא מרואיין קבוע בעיתון, וגם יריב מר של "כל אל-ערב", שנגדו הוא מנהל תביעת דיבה. "כל אל-ערב", מצדו, מתעלם.

ב"פנורמה" ממשיכים למצוא עניין בתחום הסלולר, או אולי בתקציב הפרסום של החברות. הכתב-צלם וגם איש הפרסום לעת מצוא עומר רביע נשלח לראיין את זכיין הסלולר החדש מיכאל גולן, והתוצאה היא כתבה מפרגנת במיוחד הנפרשת על פני עמוד וחצי בקונטרס החדשות.

יאסר עוקבי הוא עורך חדשות ב"ישראל פוסט" ועורך "שבע" ו"אל-אוסבוע אל-ערבי" בבאר-שבע והנגב