הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל, התראיין בתוכנית האחרונה של "קול העין" וסיפר על מאבקה של התנועה בערוץ 20 וברגולטור שמפקח עליו, המועצה לשידורי כבלים ולוויין, כדי להבטיח מתן זכות ביטוי בערוץ גם ליהודים שאינם אורתודוקסים (או חילונים). לאחרונה, בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישה התנועה הרפורמית, הטילה המועצה קנס בסך 100 אלף שקל על הערוץ בגין הדרת רפורמים וקונסרבטיבים משידוריו.

"הגשנו את העתירה משום שמועצת הכבלים והלוויין התעלמה במשך כמה שנים טובות מהפניות שלנו, שנגעו להפרת תנאי הזיכיון על-ידי ערוץ 20", אמר הרב קריב למגישי התוכנית, אורן פרסיקו ונמרוד הלברטל. "ערוץ 20 עלה על מרקע הטלוויזיה כערוץ של שידורי מורשת. מועצת הכבלים והלוויין פרסמה מכרז לקבלת הזיכיון, ובמכרז הזה, בצורה ברורה וחד-משמעית, שמפורטת במספר גדול מאוד של סעיפים, דובר על כך שהערוץ צריך לשקף את המורשת היהודית על כל גווניה, זרמיה וחוגיה.

"זה לא עניין של פרשנות, אבל הערוץ אימץ מדיניות ברורה שלפיה יהודים חילונים מוזמנים לאולפן ויהודים אורתודוקסים מוזמנים לאולפן, אבל יהודים רפורמים וקונסרבטיבים הם לא חלק מהשיחה, גם כאשר מדברים על יהדות רפורמית וקונסרבטיבית. אתן לכם דוגמה. לפני חודש וחצי כל ערוצי התקשורת בישראל עסקו במשבר הכותל ובפרשת הגיור. אני התראיינתי בערוצי רדיו חרדים. ערוץ התקשורת היחיד במדינת ישראל שלא ריאיין אף דמות רפורמית וקונסרבטיבית בנושא הזה היה ערוץ 20".

אבי בר, מנכ"ל ערוץ 20 (צילום: משה שי)

אבי בר, מנכ"ל ערוץ 20 (צילום: משה שי)

בשנים שבהן פועל הערוץ לא הופיעו בערוץ בכלל יהודים רפורמים וקונסרבטיבים?

"פעם אחת, נדמה לי, הוזמן רב קונסרבטיבי והושפל באולפן, אם אני לא טועה, אבל היו אפס דמויות מהיהדות הרפורמית. חשוב לי להדגיש, מקובל עלי שיש קו מערכתי לערוץ תקשורת. מותר שיהיו ערוצים חרדים ושל הציונות הדתית. אבל כשאדם מתחיב בתנאי זיכיון ומקבל את הערוץ היחיד שיש כרגע בתחום המורשת היהודית, דורש מכוח זה לעלות לעידן-פלוס, לשידורים החינמיים, מבקש רשות לשידורי חדשות, כשבעל הערוץ מתמודד על שידורי ערוץ הכנסת – ולא עומד בקריטריונים בסיסיים של דיווח הגון, משקף ומייצג, הרגולטור צריך להתערב".

האם הקנס הנכבד שהטילה מועצת הכבלים והלוויין מייתר את העתירה שלכם?

"לא. מכיוון שהעיצום הכספי הזה מגיע אחרי כמה שנים טובות של גרירת רגליים ועצימת עיניים. אתם אומרים שמדובר בעיצום כספי נכבד, אני אומר שאחרי שהוכחנו הפרה מתמשכת של ארבע שנים זו טיפה בים אל מול המחזור הכספי של הערוץ. עבור הבעלים של הערוץ, 100 אלף שקלים הם דמי כיס. הערוץ, למיטב הבנתי, מפסיד הרבה יותר כספים מדי חודש".

מה עוד אתם מצפים מהמועצה לעשות?

"יש בחוק ובתנאי הרישיון שורה ארוכה של סנקציות שמגיעות בסופו של דבר גם לנטילת הזיכיון. שימו רגע בצד את העניין הפלורליסטי. האם אנחנו יכולים לקבל מצב שערוץ תקשורת שמפר באופן סדרתי את תנאי הזיכיון שלו ימשיך לשדר? יש הבדל מסוים בין המקרה של ערוץ 10 לבין ערוץ 20. יש הבדל בין היבטים כלכליים, כשלערוץ יש חוב כלפי המדינה והוא מבקש פריסה ומתקשה לעמוד בה, לבין עניינים שנוגעים לאופיו של השידור. כשמדובר בעניינים כלכליים אפשר לשבת ולהגיע להסדר פריסה והסדר תשלומים. כשערוץ בעצם משקר לגבי כוונותיו כשהוא מתמודד על ערוץ ייעודי, זה סיפור אחר לגמרי.

יצחק מירילשוילי (צילום מסך)

יצחק מירילשוילי, בעל השליטה בערוץ 20 (צילום מסך)

"אותו בעל שליטה בערוץ 20 הקים חברה אחרת שהתחרתה במכרז לערוץ הכנסת וזכה במכרז. עכשיו אנחנו מדברים לא רק על ערוץ פרטי, אלא על ערוץ שידור ייעודי שממומן גם מהכספים שאני משלם למדינה. האם הגיוני שחברה שנמצאת בשליטתו של בעל שליטה בחברה אחרת, שמפרה תנאי זיכיון, שבכוונה לא משלבת חוגים וזרמים מסוימים בעם היהודי, תקבל זיכיון להפעלת ערוץ שידור ציבורי שעוסק בדמוקרטיה? הנושא של ערוץ הכנסת תלוי ועומד היום בבג"ץ, ואני יכול גם להגיד שמוגשת היום עתירה שלנו נגד הזכייה של אותה חברה במשדרי ערוץ הכנסת. אנחנו טוענים שצריך להרים מסך, ובעל שליטה שנכשל במקום אחד לא צריך לקבל הזדמנות במקום אחר".

התקבלה כבר החלטה כלשהי בבג"ץ הראשון שהגשתם?

"עדיין לא, נקבע דיון לאוקטובר. לפני הדיון תימסר תגובת הערוץ. תחושת הבטן שלי היא שערוץ 20 לא יעשה דבר וחצי דבר עד לדיון כדי לשנות ממנהגו. שנאתו ליהדות הרפורמית עולה על חסרון הכיס של המיליארדר שמפעיל אותם".

"קול העין" היא תוכנית משותפת ל"העין השביעית" ולקול-הקמפוס (106FM), רדיו הסטודנטים של בית-הספר לתקשורת של המסלול האקדמי, המכללה למינהל. התוכנית משודרת בקול-הקמפוס מדי שבוע בימי חמישי בשעה 12:00, וזמינה להאזנה באתר התחנה ובאתר "העין השביעית". ניתן גם להתחבר לפיד ה-RSS של "קול העין" באתר icast. עורכת מוזיקלית: חן ליטבק.