במהלך מבצע עופרת-יצוקה, כשמספר הקורבנות האזרחיים ברצועת עזה טיפס מעלה, נשמע בישראל הטיעון כי האוכלוסייה ברצועה אחראית לפחות באופן חלקי לפגיעות שהיא סופגת, שכן היו אלה אזרחי הרצועה שבחרו בתנועת חמאס להנהיגם. מדיווחי עיתוני הבוקר, לאחר סוף-שבוע של חילופי אש בין חמאס לישראל, עולה כי לא נותרה עוד אוכלוסייה אזרחית בעזה. אותם האזרחים שהפגיעה בהם הוצדקה בעבר באפשרות שבחרו בחמאס נעלמו לחלוטין במקרה הטוב, או שנחשבים כעת למי שהתגייסו לארגון ומשרתים בין שורותיו כמחבלים לכל דבר.

"46 תקיפות של צה"ל ומעל ל-20 הרוגים בקרב חמאס וכ-50 פצועים – זה המחיר אותו גבה צה"ל בסיבוב האחרון בין ישראל לעזה", דיווחו אחיקם משה דוד ועמית כהן בתיבה קטנה שהתפרסמה הבוקר בפינת עמ' 8 של "מעריב". "בכיר בחמאס שהיה מעורב בתכנון חטיפת גלעד שליט – בין 20 המחבלים שחוסלו בסופ"ש ברצועה", נכתב בכותרת על שער "ישראל היום". האם אכן כל ההרוגים בעזה היו מחבלי חמאס?

קרוביו של הילד מחמוד ואיל אל-ג'רו מתאספים סביב גופתו בטקס ההלוויה אתמול במסגד במזרח העיר עזה (צילום: מוחמד עות'מן)

קרוביו של הילד מחמוד ואיל אל-ג'רו מתאספים סביב גופתו בטקס ההלוויה אתמול במסגד במזרח העיר עזה (צילום: מוחמד עות'מן)

ברשימת פרשנות מאת אלכס פישמן המתפרסמת ב"ידיעות אחרונות" נרמז אחרת. "הגברת הלחץ הצבאי על עזה גבתה 20 קורבנות בצד הפלסטיני, מרביתם מזוינים, ובהם גם קצינים בכירים", כותב פישמן. דניאל סיריוטי ולילך שובל מדווחים ב"ישראל היום" על הריגת "20 אנשים", תואר בלתי מחייב יחסית ל"מחבלים" שמופיע על שער העיתון. יוסי יהושוע ואיתמר אייכנר מנסחים ב"ידיעות אחרונות" את מחיר הדמים בעזה באופן כללי עוד יותר: "בסך-הכל בוצעו 46 תקיפות של צה"ל, שהובילו ל-20 הרוגים ו-50 פצועים".

חריג רגיל בהקשרים אלה הוא עיתון "הארץ", שם מדווח ג'קי חורי כי 14 פלסטינים נהרגו בסוף-השבוע מאש כוחות צה"ל, תשעה מהם אזרחים. חורי מציין את שמו של אחמד אזייתונה, בשנות ה-50 לחייו, שמת מפגיעת פגז צה"ל ממזרח לג'באליה, את הילד בן העשר מחמוד ואיל אל-ג'רו, שנהרג בשכונת שג'אעיה, ואזרח בן 31 ושמו אחמד גוראב, שמצא אף הוא את מותו בשכונה. חורי מוסיף כי בתקרית אחרת, שאירעה בחאן-יונס, נהרגו שלושה אזרחים, ובהם נג'אח קדיח, בת 45, ובתה נדאל, בת ה-25. לדבריו, שתי ילדות נוספות מהמשפחה נפגעו בתקרית. חורי מבסס את דיווחו על מקורות פלסטיניים, ביניהם מנהל שירותי רפואת החירום ברצועת עזה, אדהם אבו-סליימה, שטוען כי רוב הנפגעים הם אזרחים ורבים מבין ההרוגים הם נשים וילדים.

אין להאמין באופן אוטומטי למה שאומר מנהל שירותי רפואת החירום ברצועת עזה, או כל גורם פלסטיני אחר (אף שסיריוטי ושובל ב"ישראל היום", למשל, דווקא מסתמכים על דיווחי פלסטינים בבואם לבשר על הריגתם של מחבלים ברצועה). יחד עם זאת, ראוי להציף את הטענות של הצד האחר ולנסות לאמת או להפריך אותן, מה גם שלפחות על אחד המקרים שאש כוחות צה"ל פגעה באזרחים, התקבל אישור מסויג מדובר צה"ל.

במקום להבליט את הקורבנות הישראלים ולהשחיל בשורה האחרונה של הידיעה טענה מפי גורמים עוינים בדבר פגיעה לכאורה בבני-אדם חפים מפשע, כפי שהיה נהוג בעבר, העיתונים שאינם "הארץ" מידרדרים רמה אחת נוספת בטיב השירות שהם מציעים לקוראים, ומתעלמים לחלוטין מהפגיעות באזרחים תושבי עזה. בכמה מהמקרים הופכים העיתונים לשופר תעמולה בוטה של מערכת הביטחון ומגייסים את הנפגעים העזתים כולם לשורות חמאס, אף שאפילו הדובר הרשמי של צבא ההגנה לישראל מפקפק בכך. זהו כישלון מקצועי, במובן הפשוט ביותר של הביטוי.