ארגוני העיתונאים בישראל פירסמו השבוע הודעות גינוי להחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, להעמיד לדין את עיתונאי "הארץ" אורי בלאו בגין החזקת ידיעות סודיות בלא סמכות. מחר בשעה 12:00 יקיימו הארגונים הפגנה מול משרד המשפטים, ברח' צלאח א-דין 29 בירושלים. הסעות מתל-אביב ייצאו בשעה 10:45 מתחנת הרכבת ארלוזורוב.

אגודת העיתונאים בירושלים הודיעה כי החלטתו של היועץ המשפטי "מחזירה את ישראל שנות דור לאחור ומעמידה בספק את הגדרתה כמדינה דמוקרטית אמיתית". לדברי האגודה, "ההחלטה מצטרפת לשורת צעדי החקיקה שנועדו לפגוע במעמד העיתונות ובתפקידיה החיוניים לקיומו של כל משטר דמוקרטי. הפרסומים של אורי בלאו עברו צנזורה והעיתונאי מ'הארץ' עשה מה שכל עיתונאי טוב צריך לעשות: לחשוף לעיני הציבור ולהביא לשיפוטו את מה שמנסים להסתיר מעיניו. מאכזב שהיועץ מצטרף בהחלטתו המבישה לפוגעים בחופש הביטוי, במקום להיות זה שמגן עליו מפני הגורמים השלטוניים המבקשים להצר את צעדיו". יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים דני זקן הודיע כי האגודה תפעל לביטול ההחלטה ותסייע בכלים העומדים לרשותה להגן על בלאו ועל העיתונות החופשית בישראל.

ארגון העיתונאים פירסם הודעה שלפיה הוא "מוחה בתוקף על ההחלטה להגיש כתב אישום נגד העיתונאי אורי בלאו ורואה בה החלטה שמסכנת את חופש העיתונות, שהוא נשמת אפה של הדמוקרטיה". לפי הארגון, "משמעות הגשת כתב האישום נגד בלאו היא אחת: סירוסה של העיתונות מהיכולת הבסיסית לסקר ולבקר את מערכת הביטחון שלא דרך סוכני המידע הרשמיים שלה, כגון דובר צה"ל או דוברים אחרים – גורמים בעלי אינטרס מובהק שלא לבקר את המערכת. מצב זה לא מתקבל על הדעת ואסור שיתקיים במדינה דמוקרטית בה חופש העיתונות הוא ערך עליון. על כתב האישום יופיע אמנם שמו של בלאו, אך ברור לחלוטין שזהו כתב אישום נגד כל עיתונאי שאי-פעם קיבל מפלוני מסמך רגיש בעל חשיבות ציבורית – מסמך שגורם כלשהו לא רצה שייוודע לציבור".

אגודת העיתונאים בתל-אביב הצטרפה גם היא למגנים. לפי האגודה, החלטתו של היועץ המשפטי "משקפת התעלמות בוטה מחשיבות נגישותו של עיתונאי למידע. [...] החלטת היועמ"ש מעלה חשש כי היעד העיקרי הוא הטלת טרור ופחד על ציבור העיתונאים בישראל. בלאו יועמד לדין למען יראו וייראו עמיתיו המבקשים לעשות את עבודתם נאמנה ולהביא לקוראיהם את המידע מכלי ראשון. בתווך שבין דמוקרטיה וביטחון לאומי, נראה שווינשטיין ויתר על הגישה המאוזנת ונקט מדיניות של יד קשה כלפי עיתונאי שכל חטאו היה שקיבל לידיו מסמכים סודיים".

עוד נכתב בהודעת האגודה כי "בהעמדתו לדין של עיתונאי בנסיבות אלה, מבקשת מערכת הביטחון שלא להסתפק בניטור המידע המיועד לפרסום בהתאם לחוק ולצנזורה הצבאית, אלא פולשת באמצעות היועמ"ש אל תוך קודש הקודשים של העיתונאי – ודורשת להטיל צנזורה הלכה למעשה על כל מידע שמגיע לרשותו". האגודה הודיעה כי תשקול "שימוש בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה על מנת למנוע את הפגיעה האנושה בעבודת העיתונאים ובחופש הביטוי".

גם ארגוני עיתונאים בעולם הגיבו להחלטת היועץ המשפטי להעמיד לדין את בלאו. "סימן מדאיג עבור חופש העיתונות בישראל", הגדיר אותה הארגון עיתונאים ללא גבולות. "ההליכים האלה", נכתב בהודעה שהפיץ הארגון השבוע, "כמו הרשעתה של ענת קם באוקטובר 2011, הם אזהרה ברורה לכל העיתונאים המשתמשים במסמכים מסווגים כבסיס לעבודתם העיתונאית. [...] אנו שבים וקוראים לבטל את האישומים נגד בלאו".

סואזיג דולה, ראש דסק המזרח התיכון בארגון, אמרה לסוכנות הידיעות מען כי אי שיתוף הפעולה של בלאו עם הרשויות אינו מן העניין, משום שהחזקת מסמכים מסווגים היא חלק מעבודתו העיתונאית. "אנו באמת מאמינים שראוי כי עיתונאים חוקרים יחזיקו מסמכים כאלה, כדי שיוכלו לתחקר מקרים שבהם מעורבות הרשויות", הסבירה סוכנות הידיעות הפלסטינית, "חשוב מאוד לחברה בישראל לדעת על התנהלות הצבא הישראלי".

המכון הבינלאומי לעיתונות (IPI) גינה אף הוא את החלטת היועץ המשפטי. בהודעה שפירסם השבוע הביע המכון תמיכה איתנה בבלאו. "העמדתו לדין המתוכננת של אורי בלאו תיצור תקדים אומלל עבור חופש העיתונות והדמוקרטיה בישראל", אמר נציג המכון, אנתוני מילס.

"לעיתונאים מגיעה הזכות להשתמש במסמכים מודלפים כמקורות לכתבותיהם, כאשר כתבות אלו משרתות את האינטרס הציבורי", הוסיף מילס. "אנו מודאגים ביותר מההשלכות של החלטה זו על זכותו של הציבור בישראל לקבל מידע על מהלכי מוסדות המדינה. אנו קוראים לרשויות בישראל לשקול מחדש ולבטל לאלתר את כל האישומים נגד מר בלאו".